Marijn en Mirjam op reis door Zuid-Amerika!

Huacachina, Islas de Ballestas, Lima, Cusco, Sacred Valley en Machu Picchu

Er zijn al weer 2 weken voorbij sinds ons laatste bericht. Er resten ons nog 3 weken.....

Huacachina en Islas de Ballestas
De autorally Parijs - Dakar, waarbij motoren, buggy´s, jeeps en vooral de vrachtauto´s met hoge snelheid de woestijnen doorkruisen, heb ik altijd indrukwekkend gevonden. Zelfs de interviews met de coureurs na afloop volgde ik met belangstelling. Niet dat ik het veelal plat Brabantse accent van Jan de Rooy kon volgen, maar dat terzijde.
Als we met een buggy door de woestijn crossen wanen we ons even in Parijs - Dakar. We zitten achterin een buggy en zijn met hoge snelheid op zoek naar een geschikte zandduin voor onze eerste sandboard ervaring.
We zijn aangekomen in Huacachina. Huacachina is een klein stadje gebouwd om een oase. Het stadje ligt midden in de woestijn en is omgeven door zand en zandduinen van honderden meters hoog. Deze zandduinen bieden de mogelijkheid om te sandboarden. Sandboarden lijkt veel op z´n tegenhanger op sneeuw. Bij sandboarden daal je echter op een MDF-houtenplaat voorzien van wax, staand of liggend, met hoge snelheid af van de zandduinen.
Als we op de eerste zandduin in de skeleton positie klaarliggen om te gaan afdalen is het even slikken: de duinen zijn hoger dan verwacht. Maar de snelheid die we bereiken na een zet van de instructeur maakt veel goed. Nadat we het zand hebben afgeklopt stappen we opnieuw in de buggy op zoek naar een steeds hogere zandduin. We eindigen uiteindelijk bij een zandduin van honderden meters hoog.

De volgende dag besluiten we, gezien de goede ervaringen van de dag ervoor, nog een tour met de buggy te maken. We hebben dit keer een prive tour. De Parijs - Dakar ervaring is ook nu aanwezig als we samen met de instructeur de in het zand vastgelopen buggy moeten helpen uitgraven.

De Islas de Ballestas is een groepje rotseilanden vlak voor de kust van Peru. Vanwege de enorme hoeveelheid zeevogels, zeeleeuwen en Humboldtpinguïns hebben de eilanden de bijnaam de ´Poor man´s Galapagos´.
Vanaf de aanlegplaats in Paracas nemen we een speedboat voor een drie uur durende tocht langs de eilanden. Met hoge snelheid passeren we verschillende scheepswrakken en zien we de Candelabro, een in het zandige kust getekende kolossale drietand. De boot waarmee we langs de eilanden varen geeft ons een goed uitzicht over de dieren die leven op de eilanden en de overvliegende pelikanen.
Hoewel de eilanden een nationaal park zijn, zien we op de onbewoonde eilanden de laadperons van een Guanofabriek. De uitwerpselen van vogels worden een keer per jaar van de rotsen geschraapt om te gebruiken als mest (Guano). Peru exporteert jaarlijks circa 20.000 ton van deze meststof over de wereld.

Lima
We houden een hand omhoog om een taxi aan te houden. Meestal opent de taxichaffeur het gesprek met de vraag waar we vandaan komen. Als we antwoorden en we geluk hebben komt er uit het dashboard kastje van de taxi een cassettebandje met jaren 80 synthesizer muziek. Vaak hebben we dit geluk niet en blijft het bij jaren 80 panfluit muziek. Dit zijn bekende nummers, waarbij de zanglijn is vervangen door de klanken van een panfluit. Zo ook in de taxi die ons van het busstation in Lima naar de andere kant van de stad brengt in Miraflores, waar we de nacht zullen doorbrengen. Lima, eens de machtige basis van het Spaanse rijk in Zuid Amerika, is bezig aan een lange weg terug. De vervallen panden uit de Spaanse tijd zijn, of worden nog, opgeknapt. Ook wordt de criminaliteit in de stad aangepakt en teruggebracht.
We verkennen de hoofdstad van Peru per minibus. Deze busjes vervoeren voor 1 soles (omgerekend 25 cent) personen van A naar B over een vaste route. Passagiers worden gelokt door bij de bushalte te stoppen en de route te schreeuwen. Na wat rondvraag en een beetje geluk komen we eerst aan in de wijk Barranco. Een kleurrijke wijk met uitzicht op de zee. Na deze wijk bezoeken we vervolgens het historisch centrum van de stad. ´s Avonds bezoeken we een fontein show.

Cusco
Een van de legende´s uit de Inca mythologie over het ontstaan van het volk vertelt dat Manco Cápac als zoon van de oppergod naar de aarde is gestuurd met de opdracht een rijk te stichten. Cusco goldt als hoofdstad van dit Incarijk, dat zich strekte over de huidige landen Peru, Ecuador en Bolivia en de noordkant van Argentinië. De stad had de vorm van een puma. De puma (huidige wereld) gold naast de condor (bovenwereld) en de slang (onderwereld) als een van de vele dieren die door de Inca´s werden vereerd.
Door het gehele rijk werden wegen aangelegd. Daarnaast werden bruggen, forten en steden met tempels gebouwd. De Inca´s wisten land in het hooggebergte te bebouwen door terrassen aan te leggen.
In 1532 veroverde Francisco Pizarro het Incarijk en maakte het tot de Spaanse kolonie Peru. De Inca bouwsels werden hierbij grotendeels vernietigd en de waardevolle schatten werden naar Spanje overgebracht.
De sporen van deze vernietiging zijn duidelijk zichtbaar als we een bezoek brengen aan Cusco. De tempels zijn vervangen door kerken. Veel bouwwerken zijn gebouwd op de fundamenten van Inca gebouwen. Deze fundamenten bestaan uit nauwkeurig aansluitende stenen. Tijdens de wandeling die we door de stad maken is het moeilijk om voor te stellen hoe al die stenen met de hand op de juiste plek zijn gelegd.
Met een taxichauffeur rijden we naar de overblijfselen van de tempel Sacsayhuaman. De enorme rotsblokken die gebruikt zijn voor de bouw van de tempel zijn even indrukwekkend als het weidse uitzicht over Cusco.

Sacred Valley
Vanuit Cusco brengen we een bezoek aan de Sacred Valley. In deze vallei zijn veel Inca ruïnes en vallei dorpjes te bezichtigen. De Sacred Valley was en is één van de belangrijkste gebieden voor het verbouwen van voedsel. Het dal wordt doorklieft door de Urubamba rivier.

De eerste stop tijdens de tour door de vallei maken we bij de Inca ruïnes van Pisac. De ruïnes bevatten de overblijfselen van landbouw terassen en een klein dorp zoals gebruikt door de Inca´s. Aan het eind van de dag komen we aan in Ollantaytambo, waar we 2 nachten zullen overnachten. In dit dorpje stond tijdens het Inca tijdperk een belangrijk fort voor het verdedigen van Machu Picchu.

De volgende dag vervolgen we onze tour door de Sacred Valley. De eerste stop is in Chincheros. Vervolgens stoppen we bij Salinas, voor de zoutterrassen van Maras. Sinds de Inca Tijd worden deze circa 4000 bekkens gebruikt voor de winning van zout. Het water stroomt vanuit een zouthoudende bron de terrassen binnen. Door de natuurlijke verdamping van het water wordt het zout in de droge maanden gewonnen. Tijdens zo'n droogteperiode duurt het nog 4 tot 5 weken voordat een bekken vol met zout ligt en het verkocht kan worden. De derde stop is Moray, waar de Inca's terras complexen hebben aangelegd in de vorm van een amfitheater. Men denkt dat dit vroeger een landbouwlaboratorium is geweest. Nog altijd worden er verschillende gewassen verbouwd.

Machu Picchu
Een van de oorzaken van de val van het Spaanse rijk in Zuid-Amerika was de oorlog tussen Spanje en Frankrijk. De Spaanse legers waren hierdoor zo verzwakt dat de troepen onder leiding van Bolivar en San Martin de onafhankelijkheid van Spanje konden afdwingen. De Spanjaarden hebben ten tijde van hun kolonisatie veel verwoest en geplunderd. Machu Picchu is een van de weinige Inca bouwwerken die niet door de Spanjaarden is ontdekt en daardoor nog heel is. Het vormt een complete stad, voorzien van onder andere paleizen, tempels en een militaire sector.
Als we in de trein naar Aguas Calientes zitten zien we onderweg de sporen van de modderstroom die in januari een groot deel van het spoor tussen traject Cusco - Aguas Calientes vernietigd heeft. Inmiddels is het spoor tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes weer voldoende hersteld, en kunnen we alsnog een bezoek brengen aan Machu Picchu. We doen dit aan het einde van de middag bij droog en redelijk helder weer. Hierdoor hebben we een goed zicht op de stad, zonder al te veel mensen.

De komende week reizen we met een 4x4 jeep van Guayaquil naar Quito door Ecuador.

Robert-Jan en Evelien

Lieve Mir en Marijn,

Na een mooie wintersport in Zwitserland lezen we net jullie reisverhaal! Het doet ons ook weer oude herinneringen ophalen, mmm! Wat een geweldige reis maken jullie zo samen mee! Veel plezier in Ecuador en geniet van de Galapagos, nog een hoogtepunt van de reis! (Mir, neem lekker wat eigen eten mee, het eten op de boot is niet echt denderend...)
Tot snel! Yippie ;)!

Kus!

Annemarie

Lieve Mirjam en Marijn,

Wat interessant om zo wat achtergrondinformatie te horen over de plekken waar jullie komen! Dat sandboarden ziet er ook heel cool uit. Wij hadden het in Nieuw Zeeland gedaan, maar daar waren de heuvels niet zo hoog volgens mij. Samen met Nathan heb ik naar de wederom fantastische foto's gekeken. Hij keek zijn ogen uit. Zou hij ook zo'n wereldreiziger worden...

ENJOY!

Annemarie & Nathan

Manon

Ha Mirjam en Marijn,

Wat zien jullie een schitterende natuur. Geniet nog met volle teugen. Voor je het weet ben je weer aan het werk.
groeten Manon

Debby en Jeroen

Zagen jullie ons wel zwaaien op het vliegveld? We zeiden tegen elkaar: misschien komen Mirjam en Marijn het vliegtuig wel uit en jahoor.....wij stonden net klaar om weer te vertrekken.

We hebben het super gehad op de encantada, goed eten maar vooral prachtige dieren! Hopelijk genieten jullie net zoveel als wij. Voor ons zit het er morgen weer op, hopelijk gaan de vluchten vanwege de vulkaanuitbarsting..

Veel plezier met onze andere vrienden Rogier en Marleen, die zitten volgens mij ook op jullie boot maar dan vanaf zondag!!

Geniet er lekker van en tot ziens!!

Liefs Debby en Jeroen

Adrie

Lieve Marijn en Mirjam,
Volgens het reisschema terug in Quito. Het reisverslag en foto's van de Galapagos eilanden krijgen we ongetwijfeld nog te zien. Bedankt voor alle mooie verhalen en foto's. Nu nog een weekje chillen en dan terug naar de harde werkelijkheid. Tot snel en nog lekker genieten. Liefs van ma (Adrie)

Wilma & Silf

Hallo Marijn en Mirjam,
Wat een fantastische belevenissen al die tijd al en vooral mooi verwoord en voorzien van mooie foto's. Wij wensen jullie de laatste dagen nog veel genot en een relaxte tijd. Ik durf het bijna niet te vragen, maar die val met die mountainbike, kwam dat soms doordat je bevangen was van de kou.....? Je weet wel wat ik bedoel. Voor vandaag- misschien is het daar wel gisteren of morgen- in ieder geval Feliz Cumplaños en neem er een op.
Hasta pronto.