Marijn en Mirjam op reis door Zuid-Amerika!

Torres del Paine, El Calafate en Bariloche

Torres del Paine

Op dinsdag worden we rond acht uur ´s ochtends opgehaald bij ons hostel voor een tweedaagse trip naar nationaal park Torres del Paine in Chili. Dit park staat bekend om zijn mooie natuur en mogelijkheid tot trekking. Ons busje komt vol met een aantal Japanners en bejaarden waardoor we spijt beginnen te krijgen van de geboekte excursie. Het weer (kou, harde wind en regen) zorgt er echter voor dat we aan het einde van de dag alsnog tevreden terugkijken op deze bustocht. We maken een eerste stop bij Cueva Milodon, een grot waar overblijfselen zijn gevonden van een prehistorisch dier. Behalve een stenen reconstructie van dit dier is hier verder weinig te zien. Het busje stopt vervolgens bij verschillende meren, een waterval en ijsschotsen in een meer. De bergen en de gletsjer zijn helaas nauwelijks te zien als gevolg van het slechte weer (wolken en mist). Met een wandelingetje van circa een halfuur raken we al helemaal doorweekt en moeten we onze spijkerbroeken (heel handig gekozen voor dit weer) een uur laten drogen bij een houtkachel tijdens de lunch. Het einde van de dag worden we met het busje afgezet bij het refugio in het park. In dit refugio zijn verschillende slaapzalen, die allemaal met elkaar in verbonden zijn doordat de muren niet tot aan het plafond lopen. We krijgen daar beide in een van de slaapzalen het bovenste bed toegewezen van een stapelbed. Dat is weer eens even wat anders dan de redelijk mooie hostels waar we tot dan toe in geslapen hebben. Ondanks dat we ´s nachts uit verschillende zalen mensen horen snurken, en onze thermokleding aanhouden voor de kou maken we dankzij een paar glazen goedkope wijn een goede nacht.

Het plan is om de volgende dag een wandeling van 7 uur te maken naar de Torres (Berg Pieken) (4 uur heen klimmen en 3 uur terug dalen). We houden ons aan het plan, ook al is het weer slecht en zullen we de Torres waarschijnlijk niet zien. De wandeling verloopt volgens plan, helaas zien we inderdaad geen Torres, maar wel veel sneeuw en laaghangende bewolking. ´s Avonds komen we met een stikkende bus vol met natte mensen verkleumd van de kou terug in ons hostel in Puerto Natales.

El Calafate

Vanwege het slechte weer was ons bezoek aan de Torres del Paine helaas niet zo´n groot succes. Dus op donderdag maar snel door naar El Calafate (Argentinie) met de bus. El Calafate is een gezellig en toeristisch plaatsje aan de rand van de Andes. Via de plaatselijke VVV kunnen we gelukkig nog een plekje vinden in Hostel Flores del Sur, een vrolijk en klein hostel in het centrum. Na aankomst maken we een wandeling door een reservaat, waar we onder andere Flamingo´s en diverse andere vogels zien. De volgende dag maken we een boottocht in nationaal park Los Glaciares waar we met mooi weer (!!) de verschillende gletsjers van het park hebben gezien. Een tocht naar Antartica paste helaas niet meer in het budget, maar de schittenderende ijsschotsen bieden een prima alternatief.

De derde dag in El Calafate maken we een Mini Trekking naar de Perito Moreno gletsjer. Waar we zelfs met ¨crampons¨ onder onze schoenen op een gletsjer hebben gelopen. De trekking hebben we van de ouders van Mirjam gehad. Bedankt hiervoor Theo en Marja. Het was een super leuke ervaring!

San Carlos de Bariloche

Via een korte vlucht vanaf El Calafate komen we op zondag aan het einde van de middag aan in een zonnig en warm Bariloche. Nadat we uit Trelew zijn vertrokken is de temperatuur altijd rond de 10 graden geweest. Een beetje warmte (25 graden) hebben we dan ook wel weer verdiend. Vanuit Bariloche maken we een wandeltocht van 7 uur naar een punt waar we vanaf grote hoogte goed uitzicht hebben over de verschillende meren rondom Bariloche. Vanaf Bariloche rijden we morgen met de bus naar Osorno in Chili om vervolgens in Santiago uit te komen.

Evelien

Wauw! Mooie foto's en verhalen weer! Goede reis morgen naar Chili! Dikke kus vanuit het nog steeds koude, sneeuwachtige Nederland! -x- Evelien

Jolanda

Klinkt weer geweldig. Eva zou bij het zien van al dat ijs vooral bah roepen ;), maar ik vind het er prachtig uitzien!

Marty

Hoi hoi, van alle mensen die ik ken die daar zijn geweest heeft nog nooit iemand de Torres kunnen zien omdat het daar ALTIJD slecht weer is. Dus Mir, je volgt helemaal de trend! Bariloche is het ski-oord van Maxima, maar dan over een half jaar. Let op de kabouters, die zijn er in overvloede. Liefs, mart

Cobi en Jan

Jullie maken een indrukwekkende reis. Mooie foto's, goede verhalen.
We volgen jullie met interesse. Veel plezier!

Annemarie

Wat een fantastische plaatjes van de gletsjer! Super!

Imo

Geen enkele vorm van jaloezie... :( Geniet ervan M&M!!

Sander & Inge

Hola!

Wat een herkenning, maar toch weer heel andere foto´s! Echt leuk! Jammer alleen dat jullie in Torres del Paine zulk slecht weer hebben gehad. Jullie inmiddels (weer) in Chili? Wij zijn nu in San Martin de los Andes. We gaan morgen weer verder, naar Pucon (Chili). Vervolgens reizen we achter jullie aan naar Santiago :-)

Heel veel plezier nog en we blijven jullie in ieder geval volgen vanaf nu!!
Besos, Saning

Marijke

Leuk om jullie verhaal weer te lezen. En ondanks het slechte weer...hebben jullie al een aardig bruin kleurtje!! Geniet ervan!!
Dikke kus van je zus

Erwin en Sven

Wat een mooie verhalen en plaatjes! Wij zijn jaloers. Veel plezier nog. Groetjes Erwin en Sven

Marja

Lieve Mirjam en Marijn,

Elke keer kijk ik weer uit naar de belevenissen van jullie en de foto's. Jammer dat het weer in Torres del Paine slecht was. Maar over het algemeen lijkt het toch goed te gaan. Gelukkig was het weer bij de Mini-trekking mooi en bij de boottocht naar de gletsjers goed. Daar boffen jullie ook erg mee. Het is genieten van de hele mooie foto's. In Rio en bij de watervallen van Iguazu zal de temperatuur goed zijn (hopelijk ook het uitzicht, want dat is ook heel mooi vanaf het Christusbeeld en de Suikerberg). Nog een weekje heb ik een idee in welke omgeving jullie zitten en wat jullie zien en daarna krijg ik een totaal nieuwe omgeving te zien.

Marja

Dick Advocaat

Nog een prijs gewonnen bij de mini-trekking??